Coraz częściej owoce egzotyczne bywają znacznie tańsze od rodzimych. Trudno się nie skusić, gdy dojrzały, wielki ananas kosztuje 4-5 zł. I słusznie, bo to znakomita baza do deserów i zalecany w wielu dietach owoc, pełen witamin i słynnej bromeliny, enzymu przyspieszającego trawienie. Delikatny mus jogurtowy można przygotować także z ananasa z puszki i z innych owoców.
Składniki:
1 białko,
1 ½ szklanki rozdrobnionego ananasa,
5 dag cukru,
1 dag żelatyny,
200 ml jogurtu naturalnego,
100 ml śmietanki kremówki.
Jak przyrządzić?
Śmietankę krótko miksujemy na bitą.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.
Białko ubijamy z łyżeczką cukru, a gdy będzie sztywne, dodajemy resztę cukru i powoli wlewamy jogurt, jednocześnie miksując.
Masę łączymy z rozdrobnionymi owocami i żelatyną.
Dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy i rozlewamy do salaterek.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jak podawać?
Deser podajemy schłodzony, ozdobiony kawałkami ananasa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |