Gęsta pomidorowa zupa przypominająca hiszpańskie gazpacho. Podawana w temperaturze pokojowej, z listkami oregano i grzankami. Idealna na jesienną pogodę. Poprawia odporność na przeziębienia, gdyż jest naładowana witaminami. Cebula i czosnek pomagają w walce z wirusami. Dodatkowo zupa nieprzechowywana w lodówce i nie poddawana obróbce cieplnej zachowuje swoją pełną moc.
Składniki:
1 kg pomidorów,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 zielone papryki,
2 bułki żytnie,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
sól,
pieprz,
oregano,
grzanki.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Można wydrążyć gniazda nasienne.
Zamiast pomidorów możesz użyć gęstych przecierów pomidorowych, jeśli zrobiłaś takie na zimę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i białe części.
Obrać cebulę i czosnek.
Namoczyć bułki w ciepłej wodzie.
Wszystkie warzywa pokroić i przełożyć do wysokiego naczynia lub garnka.
Dodać oliwę, ocet i przyprawy.
Bułki lekko odcisnąć i przełożyć do naczynia.
Wszystko razem zmiksować.
Nie gotować i nie wkładać do lodówki.
Przygotować grzanki z pieczywa razowego lub użyć gotowych.
Mogą być też z pieczywa pszennego.
Jak podawać?
Zupę podawać od razu, w temperaturze pokojowej, posypaną grzankami i świeżymi listami oregano.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |