Wątróbka w sosie śmietanowo–ziołowym - Przepis

Przepis kulinarny
Wątróbka w sosie śmietanowo–ziołowym Zobacz 5 zdjęć

Nie da się ukryć, wątróbka drobiowa to jeden z najtańszych produktów z kategorii „mięso”. Do tego bardzo zdrowy. Jeśli smak wątróbki nie jest nam obcy, to korzystajmy z szeregu przepisów, dzięki którym stanie się smaczna, a nawet bardzo smaczna. Jedną z takich receptur jest wątróbka w sosie ze śmietany i suszonych ziół. Do wątróbki bardzo pasują wszystkie zioła składające się na tzw. przyprawę prowansalską. Każde z nich z osobna lub jako mieszanka ziół stanowią idealne uzupełnienie smaku dobrze usmażonej wątróbki.

Składniki:

50 dag wątróbki drobiowej,
1 duża cebula,
1 łyżka oleju,
3 łyżki masła,
1 szklanka śmietany 18%,
pół szklanki mleka,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżeczki musztardy,
2 łyżeczki suszonych ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, itp.),
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Cebulę siekamy w drobną kostkę.

Wątróbki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na połówki.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wkładamy wątróbkę oraz posiekaną cebulę i smażymy ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.

Mleko mieszamy z musztardą i mąką i wlewamy na patelnię, mieszamy.

Dodajemy zioła i dusimy ok. 10 minut, na małym ogniu.

Dopiero po zestawieniu z ognia mieszamy ze śmietaną.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami i sałatką (najlepiej z kiszonej kapusty)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt8 zł

Wątróbka w sosie śmietanowo–ziołowym: Podobne przepisy

Wątróbka w sosie śmietanowo–ziołowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy