Nie da się ukryć, wątróbka drobiowa to jeden z najtańszych produktów z kategorii „mięso”. Do tego bardzo zdrowy. Jeśli smak wątróbki nie jest nam obcy, to korzystajmy z szeregu przepisów, dzięki którym stanie się smaczna, a nawet bardzo smaczna. Jedną z takich receptur jest wątróbka w sosie ze śmietany i suszonych ziół. Do wątróbki bardzo pasują wszystkie zioła składające się na tzw. przyprawę prowansalską. Każde z nich z osobna lub jako mieszanka ziół stanowią idealne uzupełnienie smaku dobrze usmażonej wątróbki.
Składniki:
50 dag wątróbki drobiowej,
1 duża cebula,
1 łyżka oleju,
3 łyżki masła,
1 szklanka śmietany 18%,
pół szklanki mleka,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżeczki musztardy,
2 łyżeczki suszonych ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, itp.),
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Wątróbki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wkładamy wątróbkę oraz posiekaną cebulę i smażymy ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Mleko mieszamy z musztardą i mąką i wlewamy na patelnię, mieszamy.
Dodajemy zioła i dusimy ok. 10 minut, na małym ogniu.
Dopiero po zestawieniu z ognia mieszamy ze śmietaną.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i sałatką (najlepiej z kiszonej kapusty)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |