To propozycja dla dbających o linię, którzy są już zmęczeni ciągle tymi samymi pomysłami na codzienną dietetyczną sałatę. Sos można przygotować na dłużej. Może stać w lodówce nawet tydzień. Pieczony czosnek jest znacznie łatwiej przyswajalny, niż surowy. Przestaje być ciężkostrawny i nadaje potrawie specyficznego aromatu, jakże innego od tego, do którego przywykliśmy. Idealnie pasuje do maślanki lub bałkańskiego jogurtu, jeśli możemy dorzucić tych kilka kalorii. Sos z maślanki i pieczonego czosnku na nowo odkrywa dla nas smaki sałat i surowych warzyw.
Składniki:
1 główka czosnku,
1 łyżeczka skórki z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 szklanka maślanki,
1 łyżeczka suszonej cebuli,
½ łyżeczki soli,
szczypta chili.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca na 30-45 minut, w zależności od wielkości główki.
Pieczemy do momentu, aż czosnek zrobi się miękki.
Gdy ostygnie, obcinamy czubek i wyciskamy miąższ do miski.
Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oliwę, suszoną cebulę, sól i chili i ucieramy.
Potem powoli dodajemy maślankę, cały czas mieszając.
Przechowujemy w lodówce.
Jak podawać?
Sos podajemy schłodzony do sałat i warzyw.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |