Wielkanoc to czas radości i wspólnego świętowania. My Polacy przywiązujemy dużą wagę do tradycji i nie wyobrażamy sobie świąt bez jajka, chrzanu, białej kiełbasy - serwujemy ją pod różnymi postaciami, w żurze, smażoną, gotowaną, pieczoną. Rzadziej przygotowujemy białą kiełbasę jako farsz z pieczarkami, upieczoną w cieście francuskim z ugotowanymi jajkami w środku. Jest to przepis dla osób, które nie lubią monotonii w kuchni i chętnie eksperymentują.
Składniki:
0,5 kg białej kiełbasy,
25 dag pieczarek,
cebula,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
4 ugotowane jajka,
opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Białą kiełbasę parzyć przez 10 minut.
Następnie usunąć z niej osłonkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Pieczarki obrać, pokroić, dodać do cebuli i chwilę smażyć.
Kiełbasę i pieczarki zmiksować.
Farsz przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotować 4 prostokąty z ciasta francuskiego, 2 o wymiarach 20 cm x 13 cm i 2 o wymiarach 18 cm x 11 cm.
Wymiary można dopasować do swoich potrzeb.
Na mniejszych prostokątach układać farsz wkładając w środek przekrojone na pół ugotowane jajka na twardo.
Przykryć większym prostokątem, brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i dobrze skleić.
Wierzch ciasta również posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Jak podawać?
Przed podaniem pokroić na plastry.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |