Farsz z białej kiełbasy w cieście

Przepis kulinarny
Farsz z białej kiełbasy w cieście Zobacz 11 zdjęć

Wielkanoc to czas radości i wspólnego świętowania. My Polacy przywiązujemy dużą wagę do tradycji i nie wyobrażamy sobie świąt bez jajka, chrzanu, białej kiełbasy - serwujemy ją pod różnymi postaciami, w żurze, smażoną, gotowaną, pieczoną. Rzadziej przygotowujemy białą kiełbasę jako farsz z pieczarkami, upieczoną w cieście francuskim z ugotowanymi jajkami w środku. Jest to przepis dla osób, które nie lubią monotonii w kuchni i chętnie eksperymentują.

 

Składniki:

0,5 kg białej kiełbasy,
25 dag pieczarek,
cebula,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
4 ugotowane jajka,
opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Białą kiełbasę parzyć przez 10 minut.

Następnie usunąć z niej osłonkę.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

Pieczarki obrać, pokroić, dodać do cebuli i chwilę smażyć.

Kiełbasę i pieczarki zmiksować.

Farsz przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Przygotować 4 prostokąty z ciasta francuskiego, 2 o wymiarach 20 cm x 13 cm i 2 o wymiarach 18 cm x 11 cm.

Wymiary można dopasować do swoich potrzeb.

Na mniejszych prostokątach układać farsz wkładając w środek przekrojone na pół ugotowane jajka na twardo.

Przykryć większym prostokątem, brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i dobrze skleić.

Wierzch ciasta również posmarować jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Jak podawać?

Przed podaniem pokroić na plastry.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt26 zł

Farsz z białej kiełbasy w cieście: Podobne przepisy

Farsz z białej kiełbasy w cieście: wypróbuj również

Powiązane Tematy