Nasze ciała łakną teraz witamin i nadspodziewanie chętnie rzucamy się na kolorowe, zdrowe jedzenie. Jedną ze smaczniejszych sałatek wiosennych jest połączenie rzodkiewek, fety i świeżego ogórka z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku. Bukiet smaków jest na tyle ciekawy, ze można sałatkę pochłonąć zapominając o pieczywie.
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek,
20 dag sera feta,
1 duży ogórek,
¼ szklanki oliwy,
1 łyżka ziół prowansalskich,
2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Ogórek myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na plastry, za pomocą obieraczki do warzyw. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki, ser kroimy na małe kawałki. Do słoiczka wlewamy oliwę, wsypujemy zioła i sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy słoik i mocno wstrząsamy. Do salaterki wkładamy rzodkiewkę, plastry ogórka i ser. Całość polewamy oliwą. Mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |