Klasyka gatunku. Biszkopt, krem i galaretka. Odpowiednim dodatkiem b臋dzie krem powsta艂y z serka mascarpone i budyniu. Puszysty i mocno waniliowy, z dodatkiem w贸dki lub rumu zaskoczy najbardziej wyrafinowane podniebienia. Mo偶na tu zastosowa膰 niemal wszystkie owoce, ale pami臋tajcie, 偶e kiwi, ananas i papaja utrudniaj膮 galaretce st臋偶enie. Najcudowniejszym dodatkiem b臋d膮 jednak poziomki. W艂a艣nie nadszed艂 ich czas i, cho膰 nigdy nie s膮 tanie, to nawet gar艣膰 tych boskich owoc贸w sprawi, 偶e ciasto uzyska wykwintny smak.
Sk艂adniki:
Biszkopt:
5 jajek,
戮 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
戮 szklanki m膮ki pszennej,
录 szklanki m膮ki ziemniaczanej,
录 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 艂y偶ka mas艂a do wysmarowania blachy.
Krem:
25 dag serka mascarpone,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
5 艂y偶ek cukru,
1 偶贸艂tko,
2 艂y偶ki mas艂a,
350 ml mleka,
2 艂y偶ki w贸dki lub rumu,
p贸艂 laski wanilii.
Poncz:
3 艂y偶ki w贸dki lub rumu,
2 艂y偶ki cukru,
4 艂y偶ki wody.
Galaretka:
30 dag owoc贸w (poziomek),
1 opakowanie galaretki (truskawkowej).
Jak przyrz膮dzi膰?
Jaja dzielimy na 偶贸艂tka i bia艂ka. Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli, potem pojedynczo dodajemy po 偶贸艂tku, dosypuj膮c cukier i ca艂y czas miksuj膮c, potem obie m膮ki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Gotow膮 mas臋 wlewamy do tortownicy wysmarowanej mas艂em i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostygni臋cia. Gdy ca艂kiem wystygnie, nas膮czamy ponczem i zn贸w odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naci臋t膮 wzd艂u偶 wanili膮 i z 2 艂y偶kami cukru przez 5 minut. Wanili臋 wyci膮gamy, a mleko wykorzystujemy do zrobienia budyniu, kt贸ry musi by膰 g臋sty. Ciep艂y ale nie gor膮cy budy艅 miksujemy z mas艂em i odstawiamy do ca艂kowitego ostygni臋cia. 呕贸艂tko rozcieramy z reszt膮 cukru, dodajemy budy艅, serek i alkohol. Miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Galaretk臋 przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale polecam u偶y膰 nieco mniej wody. Musi ostygn膮膰, ale nale偶y pilnowa膰, by nie st臋偶a艂a, zanim zalejemy ni膮 ciasto. Na biszkopt nak艂adamy mas臋, uk艂adamy owoce, a nast臋pnie wlewamy zimn膮 galaretk臋. Wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin.
Jak podawa膰?
Ciasto mo偶na poda膰 z bit膮 艣mietan膮.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Porcje | 6 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Przybli偶ony koszt | 35 z艂 |