Biszkopt z kremem i poziomkami - Przepis

Przepis kulinarny
Biszkopt z kremem i poziomkami Zobacz 5 zdjęć

Klasyka gatunku. Biszkopt, krem i galaretka. Odpowiednim dodatkiem będzie krem powstały z serka mascarpone i budyniu. Puszysty i mocno waniliowy, z dodatkiem wódki lub rumu zaskoczy najbardziej wyrafinowane podniebienia. Można tu zastosować niemal wszystkie owoce, ale pamiętajcie, że kiwi, ananas i papaja utrudniają galaretce stężenie. Najcudowniejszym dodatkiem będą jednak poziomki. Właśnie nadszedł ich czas i, choć nigdy nie są tanie, to nawet garść tych boskich owoców sprawi, że ciasto uzyska wykwintny smak.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek,
¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
¾ szklanki mąki pszennej,
¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżka masła do wysmarowania blachy.

Krem:

25 dag serka mascarpone,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
5 łyżek cukru,
1 żółtko,
2 łyżki masła,
350 ml mleka,
2 łyżki wódki lub rumu,
pół laski wanilii.

Poncz:

3 łyżki wódki lub rumu,
2 łyżki cukru,
4 łyżki wody.

Galaretka:

30 dag owoców (poziomek),
1 opakowanie galaretki (truskawkowej).

Jak przyrządzić?

Jaja dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem pojedynczo dodajemy po żółtku, dosypując cukier i cały czas miksując, potem obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Gdy całkiem wystygnie, nasączamy ponczem i znów odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naciętą wzdłuż wanilią i z 2 łyżkami cukru przez 5 minut. Wanilię wyciągamy, a mleko wykorzystujemy do zrobienia budyniu, który musi być gęsty. Ciepły ale nie gorący budyń miksujemy z masłem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żółtko rozcieramy z resztą cukru, dodajemy budyń, serek i alkohol. Miksujemy na gładką masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale polecam użyć nieco mniej wody. Musi ostygnąć, ale należy pilnować, by nie stężała, zanim zalejemy nią ciasto. Na biszkopt nakładamy masę, układamy owoce, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak podawać?

Ciasto można podać z bitą śmietaną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt35 zł

Biszkopt z kremem i poziomkami: Podobne przepisy

Biszkopt z kremem i poziomkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy