W upalne dni częściej doskwiera nam pragnienie niż głód. Jeśli mamy w domu typowe syropy do drinków, warto zastosować je do przygotowania specjalnych chłodzących napojów. Grenadyna jest chyba najbardziej popularnym dodatkiem, zapewne dlatego, że można ją z sukcesem zestawiać z wieloma alkoholami, ale także sokami owocowymi. Pasuje do pomarańczy, grapefruitów, ananasów, brzoskwiń i wielu innych. Zaś jej intensywny czerwony kolor, pochodzący z granatów, zjawiskowo wpływa na ostateczną barwę napoju.
Składniki:
½ szklanki soku z mango,
¼ szklanki soku z ananasa,
¼ szklanki soku z pomarańczy,
1 łyżeczka soku grenadyna,
kilka kostek lodu.
Jak przyrządzić?
Do wysokiego naczynia wlewamy sok z ananasa, pomarańczy i sok z mango. Dodajemy pokruszony lód i grenadynę, dokładnie mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy natychmiast.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |