Ziemniaki to taki polski produkt, powszechny, niedrogi i często obecny w naszej kuchni. Zupę kartoflankę znały nasze babcie, dziś jest prawie zapomniana. Możemy ją zastąpić kremem ziemniaczanym z pysznymi szaszłykami. Jest to prosta zupa, bardo smaczna i efektowna, z dużą ilością zmiksowanych warzyw i aromatycznym boczkiem. Można ją bez problemu podawać na wykwintnych przyjęciach.
Składniki:
8 dużych ziemniaków,
mała cukinia,
marchew,
cebula,
kawałek selera,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
15 dag cienkich plasterków boczku wędzonego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć małe kulki, resztę odłożyć do zupy. Zagotować litr wody, dodać pozostawione ziemniaki, pokrojoną marchewkę, cukinię, seler. Gotować do miękkości. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. 5 dag cienkich plasterków boczku podsmażyć na patelni na chrupko, odłożyć na talerzyk. Pozostawiony tłuszcz z patelni wlać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować na krem. Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian kulki ziemniaczane i boczek. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 25 minut.
Jak podawać?
Zupę podawać posypaną chrupkim boczkiem razem z szaszłykami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |