Idealny na aktualną pogodę za oknem. Kokosowo-miodowy pudding ryżowy jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser dla całej rodziny.
Składniki:
2 szklanki mleka kokosowego,
1 ½ mleka sojowego,
½ szklanki ryżu,
2 łyżeczki cukru,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
3 łyżki płynnego miodu.
Jak przyrządzić?
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i mleko sojowe. Następnie dodajemy ryż, cukier, ekstrakt z wanilii, dwie łyżeczki miodu i szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20-25 minut. Następnie odczekujemy 5 minut i nakładamy pudding do pucharków. Polewamy miodem i gotowe.
Jak podawać?
Deser jest od razu gotowy do podania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |