Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki - Przepis

Przepis kulinarny
Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki Zobacz 3 zdjęcia

Propozycja tylko dla dorosłych. Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Jeżeli znudziły się wam proste, sprawdzone przepisy, to polecam przyrządzić kurczaka na ostro w marynacie z tequili i limonki. Uwaga! Ze względu na sporą dawkę alkoholu danie nie nadaje się do podawania dzieciom.

Składniki:

pierś z kurczaka,
¼ szklanki tequili,
sok z 2 limonek,
łyżeczka oliwy z oliwek,
¼ łyżeczka kuminu,
½ łyżeczka sproszkowanego chili,
1 świeża, ostra papryczka – posiekana w drobną kostkę,
2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki poza piersią z kurczaka umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie do marynaty wkładamy kurczaka, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przysmażamy pierś – około 4-5 minut na każdą stronę. Gdy nabierze koloru, delikatnie przekrawamy pierś na mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień, dodajemy marynatę i smażymy przez około 10 minut. Usmażoną pierś przekładamy na talerz.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą, pomidorami i ogórkiem. Pierś można również podawać z pieczonymi ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki: Podobne przepisy

Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki: wypróbuj również

Powiązane Tematy