Propozycja tylko dla dorosłych. Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Jeżeli znudziły się wam proste, sprawdzone przepisy, to polecam przyrządzić kurczaka na ostro w marynacie z tequili i limonki. Uwaga! Ze względu na sporą dawkę alkoholu danie nie nadaje się do podawania dzieciom.
Składniki:
pierś z kurczaka,
¼ szklanki tequili,
sok z 2 limonek,
łyżeczka oliwy z oliwek,
¼ łyżeczka kuminu,
½ łyżeczka sproszkowanego chili,
1 świeża, ostra papryczka – posiekana w drobną kostkę,
2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki poza piersią z kurczaka umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie do marynaty wkładamy kurczaka, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przysmażamy pierś – około 4-5 minut na każdą stronę. Gdy nabierze koloru, delikatnie przekrawamy pierś na mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień, dodajemy marynatę i smażymy przez około 10 minut. Usmażoną pierś przekładamy na talerz.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą, pomidorami i ogórkiem. Pierś można również podawać z pieczonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |