Składniki:
1,5 kg kurczaka,
1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
1 puszka piwa,
sól, słodka papryka sypka, majeranek
Jak przyrządzić?
Po oczyszczeniu kurczaka posolić go, do środka włożyć majeranku - w zależności jak kto lubi. Ja kładę około 2 łyżek stołowych. Przyprawy (tj. przyprawa do kurczaka, papryka i odrobina soli) połączyć razem, dodając odrobinę wody. Kurczaka natrzeć tak przyrządzonymi przyprawami. Z puszki odlać 1/3 piwa i nasadzić na nią kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 120 min, najlepiej na termoobiegu. Pierwszą godzinę w temp. 250 st. C, a kolejną w niższej temp., około 170 st. C. Podczas pieczenia co jakieś 20 minut polewamy kurczaka wodą.
Potrzebne przybory:
piekarnik
Jak podawać?
Najlepsze są ziemniaczki lub frytki oraz surówka ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!!!!!!!
Uwagi:
Po upieczeniu zdejmujemy kurczaka z puszki, cząstkujemy i do jedzenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Madzia |