Składniki:
2 pstrągi,
pieczarka,
ząbek czosnku,
ostra papryczka (może być marynowana),
gałązka pietruszki,
przyprawa do ryb Kamis,
sól, pieprz.
Sos: mały jogurt naturalny,
taka sama ilość majonezu,
2 duże ząbki czosnku,
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Jak przyrządzić?
Ryby umyć, oskrobać z łusek, posolić, do środka włożyć pokrojone w plasterki pieczarkę, czosnek, papryczkę oraz gałązkę pietruszki, posypać przyprawami zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Blachę posmarować olejem, położyć rybę i piec ok. 0,5 godziny. W tym czasie robimy sos: wymieszać majonez z jogurtem, dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z świeżym pieczywem, dodatkowo skropione sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Maciek |