Składniki:
0,5 kg karkówki,
2 średnie cebule,
2 średnie marchewki,
3 duże ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
0,4 l wody,
kostka rosołowa,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, tymianek
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w większą kostkę. Podsmażyć w wysokim rondlu lub garnku na łyżce oleju ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką cedzakową. Na pozostały tłuszcz wrzucić obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchewkę pokrojoną w grubszą kostkę, czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażać ok. 5 minut, często mieszając. Wlać wodę. Gotować ok. 25 minut. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do gulaszu. Gotować ok. 40 minut. Ziemniaki i marchewka muszą zmięknąć. Przyprawić według uznania, dodać koncentrat. Chwilę podgotować. Rozrobić śmietanę z sosem z gulaszu, żeby nie było grudek. Garnek zdjąć z ognia i wlać śmietanę. Zamieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Jak podawać?
W sosie własnym. Rozlać do miseczek z powstałym sosem i zajadać. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | martaaa |