Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (dowolnego), średni ugotowany ziemniak, średnia cebula, jajko, 1,5 łyżki kaszy manny, marchewka, zielenina (pietruszka/ bazylia), przyprawy (wg uznania), olej, bułka tarta
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, drobno pokroić, marchew obrać i zetrzeć na tarce.Na oleju poddusić cebulę. Jak będzie dość miękka, dodać marchew, poddusić jeszcze trochę, zostawić do ostygnięcia.Ziemniaka ugnieść.Do mięsa dodać jajko, ziemniaka, kaszę, zieleninę i cebulę z marchewką. Formować nieduże kotleciki, panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor (można lekko od czasu do czasu podlać malutką ilością wody lub bulionu).
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, garnek
Jak podawać?
Z ziemniakami lub ryżem, z kapustą kiszoną. Jeśli w roli pulpetów, to z makaronem.
Uwagi:
Równie dobrze smakują jako pulpety w sosie, np. pomidorowym (wówczas bez panierki).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | ZIELONOGÓRZANKA |