Składniki:
8 szklanek żurawiny,
1 litr spirytusu,
½ litra wody,
1 kg cukru,
1 cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Żurawinę przekręcić przez maszynkę, wlać do słoja. Dodać ½ litra spirytusu i ½ litra wody. Odstawić na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzić (przecisnąć przez gazę), dodać do uzyskanego płynu 1 kilogram cukru, ½ litra spirytusu i cukier waniliowy, wymieszać i delikatnie zagotować. Wlewać do butelek.
Potrzebne przybory:
maszynka, łyżka, garnek, słój, lejek, butelki, gaza, może coś jeszcze, ale jakoś sobie przypomnieć nie mogę...;))))
Jak podawać?
W kieliszkach oczywiście, w kieliszkach;)))
Uwagi:
Co prawda trzeba odczekać te cholerne 2 tygodnie, ale warte grzechu i czekania... No i oczywiście jeszcze trzeba na sezon żurawinowy poczekać;))))
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | duuuuuużo |
Kaloryczność | ech te kalorie.... |
Autor | zazula226 |