Dobra zupa na mroźne dni nie musi być szczególnie wykwintna, ale za to powinna sycić i rozgrzewać. Zimą nie lubimy marznąć na przystankach, w drodze do pracy, szkoły czy na spacerze z psem. Gdy po powrocie czeka na nas gorąca zupa, jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani. Kapuścianą Parzybrodę przygotowuje się na różne sposoby, w zależności od regionu. Mój sposób jest prosty, smaczny i sycący.
Składniki:
0,5 kg białej kapusty,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 seler,
1 cebula,
3 ziemniaki,
kostka warzywna lub bulion,
2 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
10 dag słoniny,
łyżka mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę kroimy dość grubo, marchew w plasterki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę.
Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się wytopi i pozostaną chrupiące skwarki.
Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni.
Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy.
Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Jak podawać?
Podajemy gorącą, jeśli ktoś lubi – z kromką chleba.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |