Parzybroda - Przepis

Przepis kulinarny
Parzybroda Zobacz 6 zdjęć

Dobra zupa na mroźne dni nie musi być szczególnie wykwintna, ale za to powinna sycić i rozgrzewać. Zimą nie lubimy marznąć na przystankach, w drodze do pracy, szkoły czy na spacerze z psem. Gdy po powrocie czeka na nas gorąca zupa, jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani. Kapuścianą Parzybrodę przygotowuje się na różne sposoby, w zależności od regionu. Mój sposób jest prosty, smaczny i sycący.

Składniki:

0,5 kg białej kapusty,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 seler,
1 cebula,
3 ziemniaki,
kostka warzywna lub bulion,
2 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
10 dag słoniny,
łyżka mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę kroimy dość grubo, marchew w plasterki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę.

Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się wytopi i pozostaną chrupiące skwarki.

Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni.

Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy.

Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

Jak podawać?

Podajemy gorącą, jeśli ktoś lubi – z kromką chleba.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt8 zł

Parzybroda: Podobne przepisy

Powiązane Tematy