Składniki:
3 duże cebule,
2 kostki rosołowe,
serek topiony kremowy 100 g,
starty żółty ser,
3-4 duże bułki wrocławskie
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w kostkę, plastry - jak chcemy, w miarę cienko, ale niekoniecznie. Nie musimy się starać - i tak będziemy miksować. Smażymy, najlepiej na masełku, ale na oleju też jest dobrze. W garnku do 1 litra wody dodajemy 2 kostki bulionu i podsmażoną cebulę, gotujemy ok. 20 minut i dodajemy serek topiony. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając, aby kostka sera topionego się rozpuściła. Miksujemy zupę. Ścinamy górę bułki, tak by do otworu zmieściła się łyżka, i wybieramy miąższ. Wlewamy do środka zupę, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na tak długo, aż zapiecze się ser.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Potrawa bardzo łatwa, składniki podane orientacyjnie, bo po paru przyrządzeniach samemu się je dobiera, można również w trakcie smażenia cebuli dodać startą marchewkę - zupa będzie miała troszkę inny smak i kolor. Nie nalezy przesadzać z ilością cebuli, bo danie będzie zbyt słodkie. Fajne, prosta potrawa. Nadaje się na przyjecia, by troszeczkę zaskoczyć gości. U mnie zawsze prosili o dokładkę (do bułki da się dolać repetę). Niekoniecznie trzeba dodawać starty zółty ser i zapiekać bułkę, równie dobrze smakuje bez tego, bułka też nie jest konieczna.Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Arek |