Składniki:
5 matiasów,
duży kubek jogurtu naturalnego,
mały kubek śmietanki 12% lub 18%,
6-8 ogórków kwaszonych,
cebulka,
młode ziemniaczki
Jak przyrządzić?
Wymieszać jogurt ze śmietaną (można zrobić sosik z samej śmietany, ale tak też jest smacznie i mniej kalorycznie). Posiekać ogórki i cebulkę w drobną kostkę. Dodać do jogurtu. Matiasy można namoczyć w mleku, jeśli będą zbyt słone, ale nie zapominajmy, że lekko słone muszą być, taki ich urok. Kroimy śledzie w dość szerokie paski (5 cm), układamy na półmisku. Polewamy sosem. Gotujemy młode ziemniaki (najlepiej w mundurkach) i podajemy razem.Przed podaniem polecam schłodzić, śledzie będą jędrniejsze.Pycha i proste, idealne na wiosnę.
Jak podawać?
Z młodymi ziemniakami, można z chlebem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Belle |