Składniki:
Pieczarki małe ok. 20 szt.,
majeranek,
sól,
pieprz,
kwasek cytrynowy.
Ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka,
mąka,
jajko,
sól.
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć, niekoniecznie osuszać. Przełożyć do miski i posypać sporo majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać i dodać odrobinę kwasku cytrynowego.Tak przygorowane odstawić w chłodne miejsce. Jak się da, to nawet na całą noc.Ze szklanki mleka, mąki, jajka, soli przygotować ciasto naleśnikowe. Musi byc gęste, żeby nie spływało z pieczarek.Każdą pieczarkę zanurzać w cieście i wkładać na głęboki olej do smażenia. Poczekać, aż się zbrązowi i wyciągnąć.Gotowe.
Jak podawać?
Podawać gorące. Najsmaczniejsze podawane do barszczu czerwonego, najlepiej niezabielanego.
Uwagi:
Pieczarki mocno posolić.Ostrożnie z kwaskiem cytrynowym, bo mogą być za kwaśne po upieczeniu.Ciasto naleśnikowe powinno być gęste. Jeśli zostanie, można samo usmażyć w oleju (u mnie właśnie te "odpadki" znikają najszybciej).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Autor | Keera |