Składniki:
1/2 kostki drożdży,
1/2 szkl. cukru,
ok. 1 kg mąki,
1/4 l mleka,
1/2 kostki margaryny (Kasia czy palma).
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz roztopić na małym ogniu. Mleko podgrzać do temp. 40 stopni C. Drożdże rozkruszyć z łyżką cukru w wysokiej misce, zalać ciepłym mlekiem i wymieszczać. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodać trzy łyżki mąki i rozmieszać do gęstości kwaśnej śmietany. Następnie zasypać cienką warstwą mąki, przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Kiedy drożdże powiększą swoją objętość trzykrotnie, a jajka z cukrem będą ubite, wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i ubijamy na jednolitą masę. Na końcu pomału dodajemy roztopony tłuszcz. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub tradycyjnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto, a na nie w zależności, z czym ma być drożdżówka, owoce lub dżem. Może być też z samą kruszonką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | średnia blacha prostokątna |
Autor | michalpostman |