Składniki:
makaron,
20 dag piersi kurczaka,
20 dag pieczarek,
250 ml śmietany kwaśnej,
średnia cebula,
pieprz, sól, magi
Jak przyrządzić?
Najpierw wstawiamy makaron. Świderki gotują się ok. 9 minut, więc musimy się sprężać, by zdążyć zrobić sos.Kroimy w kostkę pierś z kurczaka i smażymy na oleju, po 2 minutach dodajemy pokrojoną cebulę, po następnych 2 pokrojone w plasterki pieczarki (cały czas na "dużym gazie"), solimy.Po 8 minutach smażenia wsypujemy pieprz (sporo) i wlewamy śmietanę z łyżeczką mąki pszennej i odrobiną wody, by powstał sos o średnio gęstej konsystencji, doprawiamy magi i polewamy właśnie ugotowany makaron.
Uwagi:
Zamiast piersi kurczaka możemy dać obrane mięso drobiowe z rosołu, zamiast pieczarek namoczone wcześniej suszone grzyby, do sosu można też dodać koperek i czosnek. Jakkolwiek by kombinować, na pewno będzie OK.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 9 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Arturb |