Składniki:
Ciasto:
6 białek, 15 dag cukru pudru, 15 dag maku, 15 dag orzechów mielonych, 1 proszek do pieczenia.
Masa:
6 żółtek, 10 dag cukru pudru, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 1 cukier waniliowy lub aromat, 1½ szklanki mleka, kostka masła i ½ kostki margaryny, 50 ml advocatu.
Orzechy włoskie 100 g
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodać cukier puder. Mak, orzechy i proszek do pieczenia zmieszać i dodać do białek – lekko wymieszać z białkiem i piec ok. 25-30 min w 180-200°C. W garnku utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąki i cukier waniliowy – dobrze wymieszać, cienkim strumieniem wlać gorące mleko i cały czas mieszając, zagotować. Trzymać na ogniu, aż zgęstnieje, następnie całość ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, który zrobiliśmy, cienkim strumieniem dodać advocat. Następnie masę rozsmarować na cieście.Widelcem porobić rysy, które należy zapełnić dużą ilością advocatu (najlepiej lać advocat wolno łyżką).Orzechy włoskie (100 g) razem z torebką włożyć do ciepłego piekarnika na pewien czas, następnie posypać je na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić... a potem tylko jeść i jeść.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Autor | Sabinchen |