Składniki:
szynka 20 dag, jajko 2 szt., ogórek konserwowy 20 dag, koperek mały pęczek, czosnek 3 ząbki, zioła do kuchni greckiej, majonez, serek topiony śmietankowy 10 dag
Jak przyrządzić?
Nastawiamy jajka do gotowania, gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w paski centymetrowej długości, ogórki kroimy w cienkie paseczki, odciskamy zalewę. Koperek kroimy drobniutko. Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy szczyptę soli, rozcieramy. Następnie ser, żółtko z jajka i majonez rozcieramy, aż się połączą i nie będzie grudek. O konsystencji sosu decydujemy poprzez dodawanie majonezu. Białko jajka kroimy w drobniutką kostkę. Szynkę, ogórki i białko łączymy z sosem czosnkowo-żółtkowym. Dodajemy koperek i wszystko :-)....
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, garnek do gotowania jajek, miska do sosu, praska do czosnku (zawsze można pokroić drobno nożem), naczynie na sałatkę.
Jak podawać?
Z chlebem wieloziarnistym - pyszne i pożywne.
Uwagi:
Dobra na przekąskę...
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Anusiarr |