Składniki:
2 szkl. mąki,
2 szkl. cukru,
8 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie gotowego kremu karpatkowego,
kilka łyżek dżemu morelowego.
Polewa: 10 dag mleka w proszku, 15 dag cukru, 10 dag masła.
Dekoracja: wyłuskane połówki orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starannie wymieszać lub zmiksować. Przelać ciasto do blachy lub tortownicy o średnicy 28-31 cm i piec ok. 60 min w temp. 180 st. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Mleko w proszku wymieszać z cukrem i wlać 50 ml gorącej wody. Wrzucić masło i starannie wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym ustawić na małym ogniu (na płytce ochronnej) i cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić, energicznie mieszając. Na dolnym blacie ciasta rozłożyć połowę wystudzonego kremu karpatkowego, na nim rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim blatem. Rozsmarować na nim warstwami resztę dżemu i kremu, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować przygotowaną polewą i przybrać połówkami orzechów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 300 kcal |