Składniki:
500 g ugotowanych buraków,
0,5 ząbka czosnku,
50 g orzechów laskowych,
200 g białej fasoli (ze słoika),
40 g feldsalat(pastewna sałata),
4 łyżki octu winnego,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka płynnego miodu,
ser parmezan,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ugotowane buraki pokroić w cienkie plasterki.Ser zetrzeć na tarce.Czosnek przecisnąć przez praskę.Ocet, oliwę, musztardę wymieszać na gładki sos, doprawić solą i pieprzem.Orzechy i fasolkę wymieszać z sosem.Buraki wyłożyć (jedną warstwę) na talerzu i zalać równomiernie sosem z orzechami i fasolką.Rozłożyć równomiernie listki sałaty. Posypać na koniec parmezanem.
Jak podawać?
Na dużym talerzu. Bagietka obowiązkowa!
Uwagi:
Świetne na zakąskę i w końcu inny sposób wykorzystania buraków niż tylko na barszcz lub sałatkę z chrzanem czy też cebulą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Autor | bibi-lola |