Składniki:
1 kurczak, 1 świeża czerwona papryka, 1 cebula, 3 torebki ryżu błyskawicznego, 1 mały koncentrat pomidorowy, 400 g bulionu, olej, sól, bazylia, pieprz i papryka
Jak przyrządzić?
Kurczaka podzielić i posypać solą, pieprzem i bazylią. Obsmażyć na oleju. Następnie na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy paprykę i dusimy bez przykrycia. Do tego wrzucamy suchy ryż, solimy i pieprzymy i na małym ogniu smażymy około 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i po 5 minutach ryż przełożyć do brytfanny, ułożyć na tym kurczaka. Wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut (pod przykryciem). Potem odkrywamy i pozostawiamy na około 15 minut, żeby odparowała woda.
Uwagi:
Dla osób, które nie lubią papryki: ryż możemy zrobić z warzywami - pietruszka, marchew, seler – tarkowane na grubej tarce, por pokroić w talarki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Robert |