Składniki:
Naleśniki, na sos: 125 g masła, starta skórka z 1 pomarańczy, 6 łyżek cukru pudru, 50 ml likieru pomarańczowego, sok z 1 pomarańczy.
Jak przyrządzić?
Smażymy naleśniki (przepisy są w portalu) i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki rozpuszczamy, dodajemy skórkę i mieszamy do zagotowania. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki sosu, na to kładziemy naleśnika, po chwili składamy go na pół i jaszcze raz na pół. Dla odważnych: jeszcze na patelni polewamy odobiną alkoholu, podpalamy i wykładamy na talerz, polewając sosem. I tak do wyczerpania składników.
Potrzebne przybory:
Standard
Jak podawać?
Natychmiast.
Uwagi:
Potrawę wykonuje się tuż przed podaniem. Należy uważać, żeby się nie poparzyć, można zrezygnować z tego podpalania, ale tak jest efektownie i smacznie. Myślę, że można też użyć innego likieru (klasycznie powinien być pomarańczowy, ale ja nie miałam i też było OK). Można podać osobno ubitą śmietanę, ale i bez niej naleśniki są pyszne. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy od apetytu |
Kaloryczność | dość wysoka |
Autor | Makucha |