Składniki:
mąka 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier waniliowy 3-4 łyżeczki,
jajko 1 szt.,
żółtko 1 szt.,
cukier 3/4 szklanki,
margaryna Kasia 1 kostka,
jabłka (najlepiej szara reneta, ale może być także antonówka lub koksa) 1,5 kg,
cukier do jabłek do smaku (ok. 3-4 łyżki)
Jak przyrządzić?
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, jajka i żółtka zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Jabłka udusić z cukrem. 2/3 ciasta rozprowadzić na wysmarowanej i posypanej tartą bułką blasze, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową. Na to ułożyć w kratkę zrobione z pozostałej części ciasta wałeczki. Piec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 45 min. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | cedr |