Składniki:
Masa:
600 ml słodkiej kremówki,
400 g pastylek miętowych,
8 łyżek żelatyny i 2 łyżki cukru. Biszkopt.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt. Kremówkę z pastylkami zagotować (ciągle mieszając). Włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia sztywno ubić, rozpuścić żelatynę z cukrem w 1/2 szklanki wody i dodać do masy. Masę wylać na biszkopt. Smacznego!
Uwagi:
Na ciasto można przygotować lukier miętowy albo polać polewą czekoladową według uznania i gustu. Przepis na lukier miętowy: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki likieru miętowego. Cukier puder zmiksować z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Gabi |