Składniki:
Duża sałata, średni pomidor, średnia cebula, puszka tuńczyka, puszka oliwek, oliwa z oliwek, ocet winny (czerwony, z górnej półki), kolorowy pieprz z młynka, sól
Jak przyrządzić?
Sałatę porwać na drobne kawałki. Pomidora i cebulę pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Dodać zmielony pieprz, odrobinę soli i trochę oliwy, wymieszać dokładnie. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i pocięte na pół (w poprzek) oliwki. Ponownie wymieszać. Polać niedużą ilością octu winnego i jeszcze raz wymieszać. Smacznego!
Potrzebne przybory:
trochę chęci, spora miska, deska do krojenia, ostry nóż, łyżka (ja zawsze używam drewnianej)
Jak podawać?
Fantastyczna sałatka do wszelkiego typu mięs z grilla. Może być z bagietką. Jedna wada - znika w tempie błyskawicznym. A hiszpańska? Ja po prostu od kilku lat tu mieszkam. Pozdrawiam i smacznego.
Uwagi:
Bardzo ważne! Sałatkę przyrzadzać tuż przed podaniem ze wzgledu na to, że pomidor i cebula szybko puszczają soki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | kto zdąży |
Autor | Pablo |