Składniki:
2 średnie dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki,
10 dag świeżo pokrojonej mozzarelli pokrojonej w plasterki,
1/4 szklanki świeżych liści bazylii,
1 rozetka bazylii,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżeczka kruszonego czarnego pieprzu
Jak przyrządzić?
Na dużym talerzu ułożyć dookoła na zmianę porcje pomidorów, mozzarelli i bazylii. Wymieszać oliwę z octem i skropić sałatkę. Posypać pieprzem.
Potrzebne przybory:
Duży talerz, na którym znajdzie się nasza sałatka i wiadomo: nóż, deska do krojenia...
Jak podawać?
Sałatka jest potrawą samą w sobie, zatem można ją jadać bez dodatków. Polecam do potraw mięsnych!
Uwagi:
Wartość odżywcza:6 g białka,5 g węglowodanów,13 g tłuszczu,5 g tłuszczów nasyconych,114 mg sodu,22 mg cholesterolu,1 g błonnika
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 1 porcja - 163 kcal |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ewcia |