Składniki:
Polędwica wołowa, suszone śliwki, pół kieliszka białego wina (wytrawnego), kostka rosołowa grzybowa, sezam, zioła prowansalskie, pieprz, sól, oliwa.
Jak przyrządzić?
Polędwicę położyć na mocno rozgrzanej patelni (naoliwionej) i dokładnie obsmażyć, w tym samym czasie przygotować kubek bulionu z kostki rosołowej. Zmniejszyć ogien i wlać na patelnię bulion oraz wsypać kilka szczypt ziół prowansalskich i pieprz. Należy również dodać pokrojone w paski suszone śliwki, dobrze jest je rozdusić na patelni, w tym samym czasie należy dodać wino. Mięso trzeba w ten sposób dusić przez około pół godziny, uzupełniając odparowywującą wodę. 5 minut przed końcem gotowania należy dodać sezam i nie dolewać już wody. Tuż przed podaniem można dodać sól.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia
Jak podawać?
Podawać polane sosem, całkiem dobre do pyz.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Yasiu |