Składniki:
paczka makaronu fettuccine (ja używam nr 6), słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, 2 duże grzyby portobello (razem około 200 g), 3 ząbki czosnku, około 200 g szalotek, oregano, parmezan, około 200 g świeżego szpinaku
Jak przyrządzić?
Pokroić grzyby na kawałki (około 1 na 1 cm), szalotkę obrać i podzielić na połówki, pomidory pokroić w paseczki. Na patelnię dać oliwę ze słoika z pomidorami i przesmażyć na niej grzyby, dodać szalotkę i smażyć razem około 1 minuty, dodać pomidory (w razie potrzeby dolać oliwy z pomidorów). Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i doprawić solą czosnkawą oraz pieprzem czarnym - na końcu dodać szpinak i wymieszać dobrze, dopóki szpinak nie będzie gotowy (około 20 sekund). Przełożyć do miski i dodać do niej ugotowany makaron (koniecznie al dente). Posypać parmezanem i zajadać się :)
Jak podawać?
Talerz posypany parmezanem i na brzegach papryką czerwoną słodką.
Uwagi:
Aby potrawa była bardziej wykwintna, radzę dodać trochę wina Marsala.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Count Olaf |