Makaron z sosem pieczarkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

pół paczki makaronu (rurki, kokardki, świderki itp.), 0,5 kg pieczarek, 2 duże serki topione Hochland (pieczarkowe lub śmietankowe), 100 ml śmietanki 18%, sól (lub lepiej vegeta), pieprz, zioła wg uznania (polecam troszkę kminku, bazylii, oregano), łyżka mąki, oliwa do smażenia

Jak przyrządzić?

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodając soli lub vegety do smaku oraz pieprz. Po obsmażeniu dodać ok. 200 ml wody, wrzucić serki topione i dusić aż do momentu rozpuszczenia serków i uzyskania jednolitej kremowej masy. Dodać śmietankę i ewentualnie łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu oraz zioła do smaku.

Potrzebne przybory:

deska, ostry nóż, patelnia

Jak podawać?

Podawać z ugotowanym makaronem.

Uwagi:

Można spróbować innych wariantów tej potrawy, np. zamiast pieczarek użyć szynki (wtedy wskazany byłby serek Hochland z szynką), jednak wersja pieczarkowa jest z pewnością moją ulubioną! Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
AutorRudasek

Makaron z sosem pieczarkowym: Podobne przepisy

Makaron z sosem pieczarkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy