Składniki:
pół paczki makaronu (rurki, kokardki, świderki itp.), 0,5 kg pieczarek, 2 duże serki topione Hochland (pieczarkowe lub śmietankowe), 100 ml śmietanki 18%, sól (lub lepiej vegeta), pieprz, zioła wg uznania (polecam troszkę kminku, bazylii, oregano), łyżka mąki, oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodając soli lub vegety do smaku oraz pieprz. Po obsmażeniu dodać ok. 200 ml wody, wrzucić serki topione i dusić aż do momentu rozpuszczenia serków i uzyskania jednolitej kremowej masy. Dodać śmietankę i ewentualnie łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu oraz zioła do smaku.
Potrzebne przybory:
deska, ostry nóż, patelnia
Jak podawać?
Podawać z ugotowanym makaronem.
Uwagi:
Można spróbować innych wariantów tej potrawy, np. zamiast pieczarek użyć szynki (wtedy wskazany byłby serek Hochland z szynką), jednak wersja pieczarkowa jest z pewnością moją ulubioną! Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Rudasek |