Składniki:
sześcianiki z łososia 2x2x2 cm (200 g), sól, pieprz, żółta, zielona i czerwona papryka (po pół papryki każdego koloru), olej (do smażenia), fasola (200 g), sos pomidorowy (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą), 1 duża cebula, 1 pomidor, 1 ogórek kiszony (można go zastapć 2 łyżkami soku ze świeżej cytryny), oregano, kminek, kolendra, ser żółty (najlepiej podsuszony)
Jak przyrządzić?
Rybkę podsmażyć na złotobrązowy kolor, w połowie dochodzenia ryby wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W czasie smażenia posolić i popieprzyć do smaku, wrzucić pomidor pokrojony w kostkę oraz ogórek, smażyć jeszcze przez chwilę. Wrzucić do tego fasolę (najłatwiej z puszki - dla niecierpliwych), dodać sos pomidorowy i resztę przypraw (szczyptę oregano, 10-12 nasionek kminku, 5 zmiażdżonych nasionek kolendry). Po wyłączeniu ognia wrzucamy 5-6 kostek żółtego sera (2x2 cm), mieszamy i jemy.
Potrzebne przybory:
patelnia, łyżka drewniana, kuchenka gazowa, drewniana deska do krojenia i ostry nóż,widelec do jedzenia
Jak podawać?
W głębokim talerzu.
Uwagi:
Najlepiej smakuje z tostami z razowego chleba posmarowanymi masłem, można dorzucić świeży pomidor pokrojony w plasterki.Pychota.Jeśli ktoś nie przepada za kminkiem czy kolendrą, można pominąć.Sól i pieprz dodajemy przy końcu duszenia do smaku.Ja lubię dużo, dużo pieprzu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 duża |
Kaloryczność | średnia |
Autor | pilarz moonlight |