Składniki:
1 kostka margaryny - polecam Palmę,
0,5 szkl. mleka,
2 szkl. cukru,
4-6 łyżek kakao - zależy od jakości,
4 jaja,
2 szkl. mąki pszennej tortowej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
aromat lub przyprawa do pierników,
ewentualnie rodzynki, dżem, powidła, starte jabłko.
Jak przyrządzić?
Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia - nie gotować! Można 0,5 szkl. odlać na polewę - ale to nie jest obowiązkowe! Masę wystudzić, dodać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, zółtka i przyprawy czy dodatki.Wymieszać, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, ostrożnie wymieszać i wylać na blaszkę.Ciasto piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 40 min - sprawdzać patyczkiem.Można przekroić i zrobić wuzetkę z kremem, dodać starte jabłka, orzechy, dżem, ale jednocześne dodać troszkę więcej proszku do pieczenia.
Jak podawać?
Podawać po ostudzeniu z polewą, kremem, bitą śmietaną, owocami lub samo - pyszne i aromatyczne!!!
Uwagi:
Ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne, dobra podstawa czekoladowa pod kremy, galaretki, owoce!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bazooka |