Składniki:
Ciasto:
4 jajka,
1 szklanka cukru kryształu,
2 łyżki oleju,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
2 szklanki maku,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru kryształu,
1 margaryna,
zapach migdałowy.
Jak przyrządzić?
Mak zaparzyć przez 20 min i w tej samej wodzie zagotować i odstawić do wystygnięcia. Wystudzony mak zmielić w maszynce 2 razy, wymieszać z jajkami, cukrem i mąką, dodawać do gotującej się margaryny po 1 łyżce. Gotować około 5-8 minut, ciągle mieszając. Gęstniejącą, przestygniętą masą przekładać biszkopt.Można dodać bakalie. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Beata |