Składniki:
Ciasto:
500 g mąki,
40 g drożdży,
6-7 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól, pieprz.
Sos: koncentrat pomidorowy, woda, bazylia, majeranek, papryka w proszku.
Dodatki: ser żółty, szynka, pieczarki, kukurydza, oliwki, pomidor.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 2-3 mm i ponakłuwać je widelcem.Sos:Koncentrat pomidorowy rozdrobnić z wodą, dodać majeranku, bazylii i papryki w proszku (najlepiej chili).Gdy zrobimy ciasto i nałożymy na spód sos, przystępujemy do nakładania składników. Najpierw dajemy 2-3 duże garście sera żółtego. Następnie kładziemy na całe ciasto szynkę, potem pieczarki. Dodajemy pomidora i kukurydzę, oliwki (wedle uznania). Posypujemy odrobiną sera na wierzchu.Wstawiamy do piekarnika na ok. 200-220 stopni Celsjusza.
Potrzebne przybory:
rozkrajacz do pizzy
Jak podawać?
Na talerzu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Pulpet |