Składniki:
3 filety ryby białej (panga, miruna, morszczuk),
2 średniej wielkości czerwone papryki,
2 średnie cukinie,
3 ząbki czosnku,
cytryna,
oliwa lub olej,
sól,
biały pieprz
Jak przyrządzić?
Rozmrożone i umyte filety solimy i posypujemy białym pieprzem z obu stron (ja czasami również posypuję rozmarynem, który bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju rybkami). Następnie filety kroimy w szerokie pasy. Naczynie żarooporne lub inną formę smarujemy cienko oliwą i układamy w nim kawałki ryby. Skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym drobniutko czosnkiem i polewamy odrobiną oliwy. Tak przygotowane ryby wstawiamy na minimum godznę do lodówki, żeby "się przegryzły":-) W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę. Z cukinią robimy dokładnie to samo, przy czym zaznaczam, iż nie obieramy jej ze skórki. Warzywa wrzucamy do jakiegoś naczynia, solimy i pieprzymy do smaku, podlewamy odrobiną oliwy i mieszamy, tak żeby były w niej obtoczone. Następnie wrzucamy je na rybę i razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 45-60 min. Najlepiej jest piec bez przjrycia, a na sam koniec można włączyć opiekacz, coby warzywa się nieco zrumieniły:-)
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, piekarnik, deseczka i nóż
Jak podawać?
Rybę można podawać zarówno z pieczonymi ziemniakami, frytkami, jak i ryżem. To jest naprawdę bardzo fajne lekkie danie np. na upalne obiady letnie:)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szamszet |