Składniki:
pomidory (ilość w zależnosci od ilości gości - 1-2 pomidory na jedną osobę),
ser żółty starkowany (ok.30 dag),
2-3 ząbki czosnku,
szynka (ok. 30 dag),
1 puszka kukurydzy,
listki świeżej bazylii
Jak przyrządzić?
Pomidorki naciąć od strony szypułki w kształcie okręgu - tak aby można było włożyć do środka małą łyżeczkę. Przez wycięty otwór wyciągnąć delikatnie cały miąższ do osobnej miseczki (miąższ można później wykorzystać np. do pomidorówki lub spaghetti neapoliatańskiego:)Ser żółty starkować, pokroić szynkę na drobną kostkę, a kukurydzę odcedzić.Połączyć ser, szynkę oraz kukurydzę, dodając majonez. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku.Gotową pastą nadziać pomidory, na wierzchu ozdabiając listkiem świeżej bazylii.Smacznego:)
Uwagi:
Przepis jest bardzo prosty, a pomidorki są pyszne! Doskonałe na wszelkie imprezy jako przystawka bądź potrawa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sorja |