Składniki:
1 opakowanie paluszków surimi 250 g - może być w zalewie bądż mrożone, 1 puszka kukurydzy, 1 duży ogórek szklarniowy, swieży koperek, 4 małe lub 1 duże opakowanie makaronu sojowego, majonez, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Zagotuj wodę w garnku. Kiedy będzie wrzeć, wyłącz palnik. Do tej wody wrzuć makaron sojowy i wymieszaj. Po 3 min odsącz go i pokrój na kawałki ok. 4 cm każdy. Pokrój paluszki surimi oraz ogórka na drobne kawałki i dodaj do makaronu. Dodaj kukurydzę i pokrojony koperek. Dodaj majonez, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
Uwagi:
Sałatka robi furorę na róznych przyjęciach. Pasuje do mięs z grilla, jak również do zimnych przystawek na szwedzkim stole. Radzę nie podawać składników potrawy przed jedzeniem. Goście zwykle bykiem patrzą na nowości (tu paluszki surimi).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Oleńka |