Składniki:
cały brokuł,
mały kalafior,
marchewka (a najlepiej karotki),
pęczek szparagów,
gałązka np. pietruszki, ale mogą być inne świeże zioła,
garść pokruszonych prażonych orzechów laskowych.
Sos:
1/2 kostki masła,
3-4 żółtka,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Wkładamy warzywa do urządzenia do gotowania na parze, pamiętając, że najdlużej gotuje się machewka, kalafior i szparagi, brokuły gotują się najkrócej.Czas gotowania według uznania, ja wolę al dente, i aby osiągnąć zamierzony efekt, czas na przygotowanie dania nie powinien przekroczyć 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.Masło rozpuszczamy w garnuszku, nie przypalić! Mikserem ubijamy żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powolutku, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Ugotowane na parze warzywa układamy na talerzu.Na początku układamy po 3 szparagi na jednym talerzu w taki sposób, aby główka jednego szparaga dotykała końca drugiego szparaga, tak aby te 3 szparagi utworzyły trójkąt. Do środka trójkąta układamy naprzemiennie kalafior, brokuły i pokrojoną w paseczki marchewkę.Polewamy ciepłe warzywa sosem. Na wierzch kładziemy gałązkę pietruszki, a całość możemy posypać kawałkami pokruszonych prażonych orzechów laskowych.Danie może nie jest bardzo dietetyczne z uwagi na sosik, ale za to jakie pyszne. Zresztą ilość sosu można dowolnie dozować w zależności od upodobań :)Życzę wszystkim smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Dorek |