Składniki:
4 filety rybne 1-1,5 cm grubości (ok. 500 g),
1 cm imbiru drobno posiekanego,
2 cebulki dymki drobno posiekane.
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 1/2 łyżeczki białego octu,
1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Ułożyć rybę w parowniku - jedną warstwę. Posypać równo imbirem. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem). Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Olja |