Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków,
0,7 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
3 cebule.
Panierka: bułka tarta, jajko, mąka.
Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, gałka muszkatołowa, oliwa
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na gładką masę z oliwą, gałką i solą.Usmażyć posiekaną drobno cebulę z mięsem i przyprawami. Ostudzić. Z mięsnej masy formować podłużne wałeczki, które później należy oblepić masą ziemniaczaną. Przygotowane krokiety obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia
Jak podawać?
Ponieważ smażyły się w tłuszczu, a ziemniaki są nieco mdłe, polecam coś marynowanego lub ostrego, np. chrzan wasabi, keczup, sałatkę z konserwowych ogórków, cebuli i papryki, pikle.Potrawę nazwałam "japońską", gdyż przepis wyczytałam w japońskim czasopiśmie wydawanym dla młodzieży - obcokrajowców uczącej się języka japońskiego.
Uwagi:
Jeśli masa mięsna nie bedzie się kleiła, należy wbić do niej jajko i nieco bułki tartej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Elfir |