Japońskie krokiety

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków,
0,7 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
3 cebule.
Panierka: bułka tarta, jajko, mąka.
Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, gałka muszkatołowa, oliwa

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na gładką masę z oliwą, gałką i solą.Usmażyć posiekaną drobno cebulę z mięsem i przyprawami. Ostudzić. Z mięsnej masy formować podłużne wałeczki, które później należy oblepić masą ziemniaczaną. Przygotowane krokiety obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia

Jak podawać?

Ponieważ smażyły się w tłuszczu, a ziemniaki są nieco mdłe, polecam coś marynowanego lub ostrego, np. chrzan wasabi, keczup, sałatkę z konserwowych ogórków, cebuli i papryki, pikle.Potrawę nazwałam "japońską", gdyż przepis wyczytałam w japońskim czasopiśmie wydawanym dla młodzieży - obcokrajowców uczącej się języka japońskiego.

Uwagi:

Jeśli masa mięsna nie bedzie się kleiła, należy wbić do niej jajko i nieco bułki tartej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt7 zł
AutorElfir

Japońskie krokiety: Podobne przepisy

Japońskie krokiety: wypróbuj również

Powiązane Tematy