Składniki:
Ciasto: 8 jaj, 25 dag mąki, 20 dag cukru, margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 100 g wiórków kokosowych, 1 kg jabłek + 3 łyżki cukru (obrać, starkować i posypać cukrem), 10 dag cukru do białek.
Polewa: 2 łyżki mleka, 1 łyżka margaryny, 35 dag chałwy waniliowej, posypka orzechowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie żółtka razem, białka 2 razy po cztery. Żółtka ucieramy z margaryną i 20 dag cukru, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, ubitą pianę z 4 białek. Ciasto dzielimy na połowy, do jednej dodajemy kakao. Masę ciemną wylewamy do formy, na nią wykładamy pianę z pozostałych 4 białek, ubitą z 10 dag cukru, na koniec wymieszaną z wiórkami kokosowymi, na pianę (bez obaw, tak ma być) wykładamy odciśnięte jabłka, resztę zalewamy masą jasną ciasta. Pieczemy ok. 1 godz. w 200 st. C.Polewa: wszystkie składniki prócz orzechów wkładamy do miseczki i podgrzewamy, gorącą masą smarujemy ciasto, posypujac orzechami.
Potrzebne przybory:
miski, mikser, łyżki i łyżeczki, nóż, tarka, forma do ciasta, waga
Jak podawać?
Schłodzoną i pięknie pokrojoną:)
Uwagi:
Może jest pracochłonne, może dziwić ułożenie jabłek na masie białkowo-kokosowej, ale smak jest boski, a wygląd w przekroju...:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | sporo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Magda |