Składniki:
Pyzy:
mąka - 40 dag,,
drożdże - 2 dag,
cukier - 5 dag,
jajka - 2 szt.,
masło - 5 dag ,
mleko - 1 szklanka,
sól.
Żeberka:
żeberka wieprzowe – 50 dag,
marynata:
sos sojowy - 3 łyżki,
ocet winny - 2 łyżki,
miód - 2 łyżki,
imbir – kawałek
lub imbir w proszku – 1 łyżeczka,
czosnek - 1 ząbek,
wódka - 1 łyżka,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
tabasco – 1/2 łyżeczki,
lub ostra pasta paprykowa - 1/2 łyżeczki.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać. Jedną szklankę mąki wymieszać z ciepłym mlekiem, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, przygotować rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać, ubijając je łyżką, aż do pojawienia się pęcherzyków. Dodać stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2-3 cm. Z ciasta wykrawać małą szklanką krążki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Wyrośnięte kluski kłaść na specjalną wkładkę, tak aby nie dotykały wody, przykryć pokrywą i gotować parę minut.Żeberka umyć, pokroić na porcje. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy z miodem, zmiażdżonym czosnkiem, imbirem (startym), mąką, wódką, octem i tabasco. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 1-2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać). Rozgrzać olej i smażyć żeberka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dopiec na grillu 15-20 minut, w trakcie pieczenia smarować marynatą.
Uwagi:
Pychota!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | agata |