Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kolby czerwonej lub zielonej cykorii; 150 g sera pleśniowego; 1/2 kubka gęstej śmietany; garść orzechów włoskich (połówek); 8 łyżek cukru na karmel

Jak przyrządzić?

Cykorię umyj, rozłóż na listki. Ser rozgnieć widelcem, zmieszaj ze śmietaną, nałóż na listki cukinii.Cukier praż chwilę na patelni, dodaj 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Gdy cukier zacznie karmelizować, dodaj obrane orzechy, dokładnie zmieszaj z karmelem. Zmniejsz gaz do minimum i wykładaj orzechy na posmarowaną oliwą blaszkę.Gdy ostygną wykładaj na łódeczki cykorii, na koniec ozdabiając nitkami karmelu, jakie powstają przy jego zastyganiu. Nitki można "wyciągać" widelcem i wykładać na tę samą blaszkę.

Uwagi:

Potrawę szybko się przygotowuje, jest smaczna i nie jest wcale trudna, a poza tym zawiera bardzo mało kalorii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćśredni
Porcjeok. 6
Kalorycznośćok. 300
AutorMaja

Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym: Podobne przepisy

Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy