Składniki:
2 kolby czerwonej lub zielonej cykorii; 150 g sera pleśniowego; 1/2 kubka gęstej śmietany; garść orzechów włoskich (połówek); 8 łyżek cukru na karmel
Jak przyrządzić?
Cykorię umyj, rozłóż na listki. Ser rozgnieć widelcem, zmieszaj ze śmietaną, nałóż na listki cukinii.Cukier praż chwilę na patelni, dodaj 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Gdy cukier zacznie karmelizować, dodaj obrane orzechy, dokładnie zmieszaj z karmelem. Zmniejsz gaz do minimum i wykładaj orzechy na posmarowaną oliwą blaszkę.Gdy ostygną wykładaj na łódeczki cykorii, na koniec ozdabiając nitkami karmelu, jakie powstają przy jego zastyganiu. Nitki można "wyciągać" widelcem i wykładać na tę samą blaszkę.
Uwagi:
Potrawę szybko się przygotowuje, jest smaczna i nie jest wcale trudna, a poza tym zawiera bardzo mało kalorii.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 6 |
Kaloryczność | ok. 300 |
Autor | Maja |