Cukiniowe łódeczki

Przepis kulinarny

Składniki:

2 małe cukinie,
25 dag mielonego mięsa z piersi indyczej,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
ćwiartka papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
natka pietruszki

Jak przyrządzić?

Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Można posolić, jeśli to konieczne. Przygotować farsz. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą, paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć na połówki cukinii. Cukiniowe łódeczki ugotować na parze (czas gotowania zależy od wielkości cukinii - ok. 30 - 40 min).

Jak podawać?

Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i sałatką z pomidorów i cebuli.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
AutorEdyta

Cukiniowe łódeczki: Podobne przepisy

Cukiniowe łódeczki: wypróbuj również

Powiązane Tematy