Składniki:
2 małe cukinie,
25 dag mielonego mięsa z piersi indyczej,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
ćwiartka papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Można posolić, jeśli to konieczne. Przygotować farsz. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą, paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć na połówki cukinii. Cukiniowe łódeczki ugotować na parze (czas gotowania zależy od wielkości cukinii - ok. 30 - 40 min).
Jak podawać?
Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i sałatką z pomidorów i cebuli.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Edyta |