Składniki:
Świeży pstrąg,
świeże listki rozmarynu,
1,5 cytryny,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Oczyścić świeżą rybę i umyć (można odciąć głowę, jeżeli ktoś nie lubi przenikliwego wzroku ryby na talerzu).Rybę przyprawić solą i pieprzem (według gustu i upodobań podniebienia, ale zalecam zastosowanie tych przypraw w małej ilości).Skropić rybę sokiem z jednej połówki cytryny.Odstawić rybę na 1 godzinkę lub 2 do zimnego pomieszczenia lub lodówki.Rybę po małym odpoczynku w zimnym pomieszczeniu przełożyć na folię aluminiową. Rybę skropić delikatnie oliwą z oliwek (łyżeczka lub maksymalnie 2 łyżeczki oliwy). Posypać rybę świeżym rozmarynem i obłożyć ją cytryną (cytrynę należy uprzednio pokroić w ósemki). Zawinąć w folię aluminiową (tak jak się robi pierożki - z jednej strony złączyć końce folii, aby się nie rozpadło). Wstawić rybę owiniętą w folii do nagrzanego piekarnika (temp. 175 stopni C).Piec około 20 minut.
Potrzebne przybory:
dobry humor, pusty żołądek, osoba towarzysząca, dostęp do piekarnika
Jak podawać?
Podawać pstrąga z ryżem i gotowanymi na parze warzywami. Świetnym dodatkiem do pstrąga jest gotowana na parze cukinia.
Uwagi:
Bardzo proste, mało pracochłonne, a jakże lekkie, zdrowe i pożywne danie - Polecam.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Beti |